Grattis, Joel Stenquist som vann februaripriset

Varje dag presenterar vår sportkrönikör Lasse Sandlin en händelse som ägde rum på just dagens datum.
Vinn OS-resa, weekendresor och t-shirts! Dagens fråga: Florence Griffith-Joyner tog tre OS-guld i Söul 1988, men det var bara på en distans det blev världsrekord. Vilken?
Svara här        Tävlingsinfo

13 mars 1962:
Tre Kronors första VM-seger mot Kanada

Just denna dag för 37 år sen, tisdag 13 mars 1962, glider den svenska hockeyhistoriens mest berömda puck in i mål i Colorado Springs, USA.
- Den glider in i måål, den glider in i m-å-å-å-l! rapporterar Lennart Hyland hem i ett saligt segersmatter, i ett av alla tiders mest klassiska radioreferat, tidigt onsdag morgon, svensk tid.
Målet betyder 5-3, och att Tre Kronor vinner den moraliska finalen i hockey-VM när man slår Kanada (Galt Terriers).
En historisk seger: efter 20 VM- och OS-möten utan vinst besegrar Sverige här för första gången den nation vi betraktar som hockeyns hemland.
Den inofficiella skottstatistiken talar om 108-38 till Kanada, vilket också berättar att detta var målvakten Lennart Häggroths match.
"Klimpen" från Kiruna och Skellefteå gör den ena fantastiska räddningen efter den andra. Hans förstaperiod är obeskrivlig, och han drar ned applåder inför öppen ridå. En kunnig publik förstår att uppskatta även duktiga motståndare.
Första periodens slutminut blir en svensk lyckominut. Först gör Ulf Sterner 1-0 på retur sen Roland Stoltz skjutit i stolpen, och 17 sekunder senare ökar Sven Tumba, då ännu Johansson, till 2-0.
I början på andra perioden vispar Nisse Nilsson in 3-0, och 4-0 gör Uffe Sterner efter 11.40.
Men sen närmar sig hemmalaget. I 14:e minuten 4-1 Floyd Martin, i sista perioden 4-2 Bobby Mader och 4-3 Jackie McLeod.
Dramatiken tätnar när Kanada med 1.38 kvar tar ut målvakten Harold Hurley och toppar med sex utespelare.
Kanadensarna trycker på. Sverige lyckas blockera. Tekning i egen zon. Den vinner Lars-Erik Lundvall som skyfflar över pucken till Nisse Nilsson, och "Dubbel-Nisse" har gott om tid att sikta in sig på det tomma målet. Med knapp styrfart lägger sig pucken till ro i målet.
19.00 i tredje perioden: 5-3!
Vad många idag inte vet är att Sverige sen måste spela ytterligare tre matcher - Storbritannien 17-0, Norge 10-2, Västtyskland 4-0 - innan lagkaptenen "Sura-Pelle" Pettersson kunde höja VM-bucklan i Broadmoor Arena.
Text: Lasse Sandlin

Vill du rösta på denna händelse i Århundradets Sport?
Användarnamn:
Lösenord:
Har du inte registrerat dig? Klicka här
Alla händelserna att rösta på. Klicka här

Detta hände också 13 mars: 1961: Floyd Patterson (88,42 kilo) försvarar sin VM-titel i tungvikt mot Ingemar Johansson (93,87) och vinner på knockout i rond 6 (Miami). Tre nedslagningar i första ronden - Floyd nere två gånger, Ingo en. Avgörandet kommer, när Floyd hoppar in en vänsterkrok mot Ingos panna och följer upp med två snabba högerslag i tinningen. 2.45 in på sjätte ronden är Ingo uträknad.