Varje dag presenterar vår sportkrönikör Lasse Sandlin en händelse som ägde rum på just dagens datum.

Välj 28-modem
Välj 56 -modem
Välj ISDN och snabbare

Så laddar du hem Realplayer

Just denna dag för nio år sen, lördag 10 mars 1990, blir Sverige för tredje gången världsmästare i handboll. Det sker i Prag efter 27-23 mot Sovjet i en dramatisk final, där Sverige får en mardrömsstart med underlägen 1-3 och 2-5 och som mest med fyra mål, 3-7. Under de första tio minuterna tar målvakten Mats Olsson inte ett skott.
  Men efter 11-14 i halvtid reser sig svenskarna, och med Magnus Wislander som den store dirigenten spelar man i andra halvlek ut ryssarna, 16-9. Svenskt VM-guld igen alltså efter 32 år. Första VM-medaljen sen VM-silvret i samma hall, i samma stad.
  Elva dagar i Tjeckoslovakien ledde fram till denna guldlördag i Prag. Först gruppspel i ölstaden Plzen, där man var illa ute men ändå vann med uddamålet mot Algeriet, 20-19.
  Efter 26-18 mot Frankrike och 25-20 mot Ungern finalgruppsspel i Ostrava. 26-20 mot Tjeckoslovakien och 34-23 mot Sydkorea vilket innebär att man hade råd att förlora mot Rumänien, 19-20, och ändå gå till final.
  Finalmotståndarna Sovjet är däremot obesegrade inför finalen, men mot svenskarnas 6-0-försvar har man i andra halvlek inget vapen. Storskytten Aleksandr Tutjkin, tvåa i VM:s skytteliga på 52 mål, gör visserligen elva mål - men han kastar bort minst lika många bollar.
  Magnus Wislander 6, Per Carlén 4, Björn Jilsén 4 (alla straffar), Staffan Olsson 4, Erik Hajas 3, Ola Lindgren 3, Pierre Thorsson 2 och Johan Eklund är svenska målskyttar. Viktigaste målet: Ola Lindgrens 25-22 stolpe-stolpe-in med 2.10 kvar att spela.

Text: Lasse Sandlin Egentligen är detta en märklig blandning av spelare som 1990 tillsammans bildar världens bästa lag: ett sparkat Spanien-proffs (Carlén), en div II-spelare från Kanarieöarna (Hajas), en div II-spelare från Västtyskland (Olsson) och en spelande tränare i ett schweiziskt div II-lag (Jilsén) - plus några spelare som vi kan betrakta som normala.

Vill du rösta på denna händelse i Århundradets Sport?
Användarnamn:
Lösenord:
Har du inte registrerat dig? Klicka här
Alla händelserna att rösta på. Klicka här

Detta hände också 10 mars: 1980: Ingemar Stenmark vinner världscupslalom i italienska Cortina d´Ampezzo 40 hundradelar före Alexander Zjirov, Sovjet. Det är Ingemars åttonde WC-seger för säsongen, hans 49:e genom tiderna.