Varje dag presenterar vår sportkrönikör Lasse Sandlin en händelse som ägde rum på just dagens datum.

Välj 28-modem
Välj 56 -modem
Välj ISDN och snabbare

Så laddar du hem Realplayer

Just denna dag för 42 år sen, tisdag 5 mars 1957, spelar Tre Kronor 4-4 mot Sovjet i hockey-VM i Moskva inför, enligt Stockholms-Tidningens Gideon Ståhlberg, ”50000 nästan hysteriskt ropande och hejande ryssar i ett av snöstorm och vargavinter omvärvt stadion” och säkrar Sveriges andra VM-guld i ishockey.
  En märklig detalj: alla åtta målen görs i samma bur. Periodsiffrorna: 2-0, 0-4, 2-0.
  Tre Kronor leder efter den första med 2-0 efter mål av Nisse Nilsson och Eje Lindström.
  Sen kommer mellanperioden där Sovjet gör fyra mål i rad: Benjamin Alexandrov, Ivan Tregubov, Nikolaj Khlystov och Nikolaj Sologubov.
  I tredje reducerar Eje Lindström, Wifsta/Östrands bidrag till VM-laget och matchens ende tvåmålsskytt, redan efter två minuter.
  Och med det guldgivande 4-4-målet, när han i sista periodens nionde minut rundar den ryske OS-hjälten Nikolaj Putsjkov och slår pucken i mål, skriver så Eilert ”Garvis” Määttä från Skellefteå AIK, men egentligen från Kiruna, för alltid in sig i idrottshistorien.
  ”Ett av de fräckaste och kallblodigaste mål som skådats på en ishockeybana”, skriver Gideon Ståhlberg, mer känd som vårt lands genom tiderna främste schackspelare än som sportjournalist.
  I samma ST skriver signaturen Bom, Bengt Ahlbom, från hemmaplan: ”Uppenbarligen handlade UK rätt, när den beslutsamt satsade på ungdomen. Det är säkert ingen tillfällighet att av lagets 62 mål inte mindre än 41 tillverkats av de fem ungdomarna Nisse Nilsson, Ronald Pettersson, Eje Lindström, Garvis Määttä och Lars-Erik Lundvall.”
  Ändå är fem man kvar sen Sverige vann VM förra gången, i Schweiz 1953: målvakten Thord Flodqvist från Södertälje SK, backen Lasse Björn från Djurgården, samt de tre anfallsspelarna Sven Johansson (”Tumba”) från Djurgården, Hans Öberg (”Stöveln”) från Gävle Godtemplare och Sigge Bröms från Leksand.

Text: Lasse Sandlin   62 mål? Jodå, innan de 4-4 mot Sovjet hade Tre Kronor spelat 11-1 mot Östtyskland, 8-3 mot Polen, 2-0 mot Tjeckoslovakien, 10-0 mot Österrike, 18-0 mot Japan och 9-3 mot Finland.